Kos

Vakantie KosPrijzen en beschikbaarheid »

Uw vakantie Kos en last minute vakanties naar Kos boekt u bij Lazy Tours. Kos-stad vormt samen met Psalidi het toeristische hart van het eiland. Hier zijn de meeste accommodaties, variërend van kleine hotels en appartementengebouwen. Wilt u goedkoop naar Kos dan zit u bij Lazytours.nl in ieder geval goed. Prijzen en beschikbaarheid bekijken

 

Het Griekse eiland Kos, dat ter hoogte van het zuidwesten van Turkije in de Egeïsche Zee ligt, is zeer populair onder vakantiegangers. Over heel de wereld zijn er ongeveer 700.000 mensen die een vakantie Kos in de zomer genieten. Het eiland wordt door bijna 35.000 inwoners bewoond en is het eiland van Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde. Kos is voor jong en oud erg populair. Voor oud vanwege de goede fietsroutes en voor jong het wilde uitgaansleven. Kos beschikt ook over schitterende stranden, soms in een waar paradijs gelegen. Ook cultuur uit de Griekse oudheid is Kos niet vreemd, waardoor het eiland dat twee keer zo groot is als Vlieland enorm in trek is bij de vakantieganger.

 

Steden Kos
Kos-stad is de hoofdstad van het eiland maar maakt de naam van stad niet echt waar. Het is een kleine plaats zonder veel drukte. Daarentegen heeft Kos-stad wel een zeer belangrijke haven voor de handel, maar ook voor het vervoeren van toeristen naar andere Griekse eilanden en het Turkse Bodrum. In de stad zijn culturele bezienswaardigheden te zien zoals het befaamde plataan van Hippocrates, de trots van het eiland vanwege Hippocrates’ ontdekkingen in de wereld van de geneeskunst. Net als bijna alle eilanden beschikt Kos ook over een grote burcht die vroeger voor de nodige verdediging moest zorgen. Het heet Neratzia en is bij de haven gevestigd. Kardamena, een badplaats centraal gelegen aan de zuidkust van het eiland, is geliefd vanwege de rustiek en het schitterende zandstrand. Kardamena ligt het dichts bij het vliegveld van Kos en is ook vanwege de korte transfertijd erg populair. Het gemoedelijke voormalig vissersdorp beschikt over gezellige winkeltjes en marktjes en ligt op dertig kilometer van Kos-stad. Iets kleiner dan Kardamena is Mastichari, dat in het noorden ligt van Kos en maar zeven kilometer van de luchthaven is verwijderd. Vanuit de haven gaan er boottochten naar het nabijgelegen eiland Kalymnos. Mastichari staat bekend om zijn lange zandstrand. U kunt hier tijdens een vakantie Kos genieten van de rust, al is het wel iets levendiger dan Kardamena. In het westen van het eiland ligt Kefalos, dat in twee gedeelten is verdeeld. Enerzijds het authentieke dorpsdeel in de bergen en anderzijds het levendige en toeristische kustdorp. Vanwege de schitterende omgeving beschikt Kefalos over een heerlijke fietsroute. U kunt langs de kust fietsen, maar ook door de bergen. Op tien kilometer van Kos-stad ligt aan de noordkust van het eiland de badplaats Tigaki. Tigaki staat bekend om zijn indrukwekkende zandstranden waar ook pijnbomen op het strand groeien die voor de nodige schaduw zorgen. Naast de badplaats ligt een groot zoutmeer dat zonder twijfel een bezoekje waard is. Het trekt vele vogelsoorten aan, zoals flamingo’s, pelikanen en ijsvogels.

 

Stranden
Op Kos zijn zowel kiezelstranden als zandstranden te vinden. Gelukkig voor de Nederlanders zijn er veel zandstranden op het eiland die vaak iets van een paradijs hebben. De sfeer van een strand aan de voet van een groen begroeide berg of zelfs begroeiing op het strand zelf geeft u het gevoel dat u tijdens een vakantie Kos op het doek van een schilderij waant.

 

Uitgaansleven
De wilde stapavonden vinden plaats in de hoofdstad Kos-stad. De zogeheten Barstreet vult als de avond valt. Behalve echte Griekse clubs is er ook een Nederlands gedeelte, de Hoek van Holland genaamd. Tip: hier krijgt u echte Bacardi als u daarom vraagt en geen goedkope rum in uw Bacardi Cola, zoals elders. Volg ook niet altijd trouw uw reisleidster tijdens een kroegentocht, omdat deze u alleen langs de kroegen brengt met wie zij een contract hebben. Zelf ontdekken welke kroegen en clubs wel en niet gezellig zijn is immers veel leuker. Toch een tip van onze kant: bezoek de club Hammam in Bar Street eens. Een gezellige, wilde avond in een mooi interieur.

 

Klimaat
Alle Griekse eilanden en de kuststrook van het vaste land inclusief de Peloponnessos hebben een Mediterraan klimaat; zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers. Klik hier om de weersverwachting Kos te bekijken.

 

Taal
De officiële taal in Griekenland is het Nieuwgrieks. Grieken waarderen het zeer als je een woordje Nieuwgrieks spreekt, maar noodzakelijk is het niet. In de toeristenplaatsen spreken de meeste Grieken Engels en vaak ook Duits. De wegbewijzering is bijna altijd in zowel Grieks als Latijns schrift, zodat ook een niet-Griek zijn weg kan vinden.

 

Activiteiten
Bodrum
Het is vanuit de haven van Kos mogelijk om naar het Turkse Bodrum te varen om daar een dagje te genieten van de Turkse markten, winkeltjes en gezelligheid. De winkels daar zijn nagenoeg 24 uur open dus het tijdstip waarop u aankomt maakt niet zoveel uit. U kunt deze dag natuurlijk ook aan het strand liggen, de keuze is helemaal aan u.

 

Fietsen
Omdat Kos als fietseiland te boek staat, moet u zeer beslist eens hebben gefietst op Kos. Op heel veel plaatsen kunt u een fiets huren en de routes lenen zich uitstekend voor een fietstocht over het eiland. De wegen langs de kust zijn adembenemend en ook van de bergroutes genieten de bezoekers vaak, al vereist dit wel de nodige conditie. Zoekt u tijdens uw vakantie Kos iets anders dan alleen maar strand, huur dan een paar fietsen en laat u verwonderen door de schoonheid van het eiland.

 

Bezienswaardigheden
Johannieterburcht
In de hoofdstad van Kos is het waanzinnige Johannieterburcht te bezoeken. Het is een groot indrukwekkend kasteel met een prachtige binnenplaats. De burcht ligt tegen de haven van Kos-stad aan en is tussen 1300 en 1400 gebouwd. We raden zeker aan dat uw tijdens uw vakantie Kos 2015 deze burcht bezoekt.

 

Embros Thermé
Een bijzondere en bekende attractie is de Embros Thermé en is een warmwaterbron in zee. Het bad is kunstmatig met rotsen gescheiden van de zee en het bronwater uit de bergen is wel veertig graden warm. Enig nadeel is dat veel vakantiegangers naar deze bron gaan waardoor het er vanzelfsprekend erg druk kan zijn. Het advies is om vroeg in de ochtend te vertrekken en te genieten van de zwavelgeur tijdens de opkomende ochtendzon. Rond een uur of negen begint de massa te komen.

 

Agios Stefanosbasiliek
Bij de badplaats Kampos in het westen aan de zuidkust van Kos ligt het schiereilandje Kastri, waarop een indrukwekkend basiliek staat. Op dit schiereiland geven vele stelletjes elkaar het jawoord. Om op dit schiereiland te komen is dit geen vereiste, dus u kunt er ook naartoe voor een prachtig uitzicht en een mooie herinnering bij de basiliek.

 

Oud-Pyli
In 1830 heerste er in het centraal gelegen Griekse plaatsje Paléa Pyli een cholera-epidemie. Om die reden verlieten de overlevenden het dorp en keerden er nooit meer bewoners terug. Vandaag de dag is er geen sprake meer van wat voor epidemie dan ook, dus kunt u de spookstad bezoeken. Er zijn daar restanten te vinden uit die tijd. Heel indrukwekkend omdat hier niet veel bezoekers naartoe gaan en u zich dus ook echt in een spookstad bevindt.

 

(c)2010 404WEB webhosting en webdesign